x
© 2024 - Boostlogix | Logistiek Adviesbureau

Optimalisatie logistiek door groei

Animo klaar voor verder groei door optimalisatie logistiek

Animo, producent van hoogwaardige koffiezetsystemen en -automaten, maakt een enorme groei door. Om de productiegroei te kunnen blijven garanderen klopte Animo bij Boostlogix aan. Animo wil de interne logistiek afstemmen op de verhoogde output en zo het bedrijf gereed maken voor de toekomst. Optimalisatie logistiek door groei van de omzet van het bedrijf. 

Plan van aanpak voor optimalisatie logistiek

Henk Janssen (projectmanager Boostlogix) en Sander Böhm (logistic engineer Boostlogix) gingen deze uitdaging graag aan. Vanuit een initiële analyse van de logistieke processen en de inrichting van voorraadlocaties presenteerde Boostlogix een plan van aanpak. Op basis daarvan zijn samen met een aantal professionals van Animo de volgende areas aangepakt:

  • Pickproces.
  • Voorraadbeheer
  • Productstructuur
  • Inrichting IT systeem
  • Inbound proces

Efficiënter pickproces  

Om het pickproces efficiënter in te richten, is gekozen voor de Invoering van een systeem gedreven pickproces. Bij dit nieuwe proces worden alle transacties gescand. Tegelijk wordt de orderpicker ondersteund bij het picken van orders. De kans op fouten verkleint op deze manier. 

Verbeterde voorraadbeheer

Een beter inzicht in de voorraden zorgt voor een beter voorraadbeheer. Om een beter inzicht te realiseren, is het volgende gedaan: 

  • Een fijnmazig locatiestructuur ingevoerd.
  • Berekenen en instellen van minimale voorraden afgestemd op de operationele behoefteplanning.
  • Instellen van minimale voorraad voor alle artikelen.
  • Aanpassing van wisprincipe.
  • Definiëren van voorkeurslocaties.
  • Verbetering van ontvangst van metaaldelen van de metaalafdeling door het instellen van een centrale ontvangst.

Productstructuur optimaliseren

Het verbeteren van de productstructuur werd gedaan door het vastleggen van halffabricaten die op basis van operationele behoefteplanning en via productieorders geproduceerd worden. Zo kan uiteindelijk de assemblage van eindproducten versneld worden.

Inrichting IT systeem voor optimaliseren logistiek

De scanner software is aangepast. Met deze wijziging kan het systeemgedreven picken worden ondersteund. Met de aanpassing van planning parameters zijn halffabricaten op het juiste tijdstip gereed en voorhanden. Op deze manier kan Animo negatieve voorraad uitschakelen.

Inbound procesoptimalisatie 

Belangrijk is dat producten vanaf het moment van binnenkomen direct zichtbaar zijn in het systeem. Op die manier verbetert het inboundproces: de kans op fouten bij ontvangst wordt zo geminimaliseerd.

Effect optimalisatie logistiek

De verbeteringen zijn inmiddels doorgevoerd en ook duidelijk zichtbaar. Logistiek kan de verhoogde output nu prima ondersteunen. De basis voor verdere optimalisering is gelegd. Al met al een mooi, succesvol project. Met dank aan Animo voor het gestelde vertrouwen en de zeer prettige samenwerking.